Τα διάφορα είδη φωτογραφικών φακών

τα διάφορα είδη φωτογραφικών φακών

Οι φωτογραφικοί φακοί ανάλογα με την εστιακή απόσταση που έχουν, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: 1) ευρυγώνιους, 2) κανονικούς (normal) και 3) τηλεφακούς ή φακούς μεγάλης εστιακής αποστάσεως.

Οι ευρυγώνιοι φωτογραφικοί φακοί κατηγοριοποιούνται και αυτοί σε τρεις κατηγορίες, τους “fisheye”, τους υπερευρυγώνιους και τους απλούς ευρυγώνιους.

Οι “fisheye” καλύπτουν γωνία 180o και μεγαλύτερη και χρησιμοποιούνται για να αποτυπώσουν είτε στρογγυλές εικόνες, είτε παραλληλόγραμμες, ενώ η παραμόρφωση που δημιουργούν είναι υπερβολική με συνέπεια η χρήση τέτοιων φακών να είναι περιορισμένη.
Οι υπερευρυγώνιοι έχουν οπτική γωνία από 100o έως και 85o περίπου. Αν αποφύγουμε να τοποθετήσουμε αντικείμενα, πρόσωπα ή γραμμές είναι πιθανό να αποφύγουμε οποιαδήποτε παραμόρφωση. Γενικά η παραμόρφωση που προκαλούν ελέγχεται ευκολότερα σε σχέση με τους “fisheye” φακούς.
Οι ευρυγώνιοι φακοί έχουν οπτική γωνία από 90o έως και 60o κατά προσέγγιση. Με ευρυγώνιους φακούς μπορούμε να φωτογραφίσουμε σε περιορισμένους χώρους και να δημιουργήσουμε εντυπωσιακά εφέ. Η παραμόρφωση τους είναι μικρή και προσεγγίζουν τους κανονικούς (normal) φακούς.

Οι κανονικοί (normal) φακοί έχουν οπτική γωνία από 55o μέχρι και 35o κατά προσέγγιση. Είναι σαφώς οι φτηνότεροι φακοί καθώς η σχεδίαση τους είναι ευκολότερη των άλλων τύπων. Οι φακοί αυτοί είναι οι πλέον συνηθισμένοι και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για γενικές φωτογραφίες και φωτογραφίες κάτω από χαμηλό φωτισμό καθώς έχουν μεγάλο διάφραγμα.

Οι τηλεφακοί ή φακοί μεγάλης εστιακής αποστάσεως έχουν οπτική γωνία από 40o μέχρι και 1o. Λόγω του πολύ μικρού βάθους πεδίου που διαθέτουν αυτού του είδους οι φακοί, ο κίνδυνος να βγει “κουνημένη” η φωτογραφία είναι μεγάλος και γι' αυτό συνήθως χρησιμοποιούμε τρίποδο στην φωτογράφιση. Οι φακοί αυτοί έχουν μεγαλύτερο βάρος από τους άλλους τύπους φακών.

φωτογραφηση γαμου
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Δημητρακοπούλου 45, Κορυδαλλός

Social Media


© 2020 Φωτογραφηση γαμου Παπαδόπουλος Παναγιώτης | Κατασκευη ιστοσελιδων - Web Builders